The existing stone built property is sited on a sloping site offering impressive views over the Tyne Valley. The internal layout and previous extensions resulted in awkward circulation and compromised habitable spaces.

The proposal was to rationalise the circulation and provide better planned spaces which take advantage of the views over the valley. The form was influenced by the existing property and creates a double pitch orientated so that that the internal space gain maximum natural light.

The new internal layout provides a more substantial entrance with porch facilities. The building uses the natural contours of the site to allow the main living spaces to occupy the highest point whereas the more private bedrooms are nestled down into the sloping site to the rear of the property.

Materials included zinc cladding and horizontal timber cladding to provide a contrast to the original traditional stone cottage.